In 2011, am lansat albumul de arta fotografica si scurt metraj “Bucataria Hoinara”, rezultat in urma a doi ani de calatorii savuroase prin Romania. Ca orice drum lung si intortocheat, a stirnit emotii. Dar acestea au fost din cele zemoase, aromate si exuberante: emotiile culinare…

Popasurile Bucatariei Hoinare

Ne-am oprit in locuri putin umblate si le-am cucerit prin aprinderea “focului” pentru gatit. Fiecare popas a insemnat un cumul de emotii: explorarea unor zone de o frumusete (inca) autentica, dar si placerea combinarii ingredientelor si pofta de a spune povesti.

Am poposit in “cotloane” fermecatoare, in gospodarii taranesti, asezari nomade, curti de biserici, herghelii, pe malul Dunarii sau la marginea padurii, pe plajele pietroase din Nordul Dobrogei, dar si in vreo horincie amortita din Tara Lapusului.

Odata popasul descoperit, am trecut la partea cu adevarat savuroasa a aventurii – gatitul.

Bucatarii Hoinari

Invitatii – bucatari au facut din retetele preparate o adevarata aventura. Cu atat mai mult cu cat locurile in care au gatit n-au avut nimic in comun cu o bucatarie domestica.

Dana, Horia, Marcela si Serban s-au incumetat sa gateasca in cele mai neasteptate locuri, iar gusturile s-au combinat exuberant, dupa spiritul culinar al fiecarui bucatar. Pe grindurile aspre ale Dobrogei de nord s-a putut gati pestrit-cosmopolit, iar prin gospodariile lapusenesti s-a improvizat o mostra de cucina italiana – cu paste irezistibile.