Mismasul lui Mircea de la Porolissum

Mircea Groza ne-a dus in castrul roman Porolissum ca să ne gătească un mișmaș evreiesc cu hiribe. Cu masa in spate, a luat calea anticului amfiteatru și a priponit-o pe cel mai înalt contrafort. Ceapa verde și roșie, hiribele, ardeii, roșiile și ciuciuleții au încept să danseze intre mâinile lui […]

Read More

Malasolca Nataliei

Natalia Teodorov este o femeie dârză căreia îi place să muncească zi lumină. Ține o gospodărie undeva la un fel de capăt de lume – Chilia Veche. Acolo e locul unde dacă vrei să intri și mai adânc în Delta Dunarii esti nevoit sa renunți la mașină și să găsești […]

Read More

Midii prin mamaliguta la Casian cu Carmen

Lacul Casian este mic, tulbure dar foarte ofertant peisagistic. Pe o latură are un promontoriu înalt, de te ia cu amețeală dacă te uiți în jos. Fix acolo Carmen și–a ales locul de bucătăreală. La orizont vedeai marile întinderi dobrogene. Acel loc a inspirit-o să pregătească midiile cu smântână, ciuperci, […]

Read More

Gaina impanata de nunta a Anutei

Cu Anuța ne-am întâlnit pe dealurile înalte ale Năsăudului. Era acolo sus, pe urcușurile acoperite de iarbă necosită și tandră. Casa Anuței stătea solidar pe un mic deal însorit, străjuită numai de mesteceni. Acolo, ne-a gătit o găină împănată, care se pregătește pentru nunțile din acele zone. Găină se fierbe […]

Read More

Marius la afumatoarea copilariei

Cu Marius ne-am dat intâlnire chiar la Dersca, satul copilariei lui. Este acolo sus, in Bucovina cea acoperită de dealurile vălurite și verzi. In curtea mătușii lui, Marius și-a construit o afumătoare, chiar in acea dimineață, afumătoare pe care a montat-o deasupra cuptorului casei. A adunat apoi lemne de foc […]

Read More

Bucatarioara bunicii din Putna

În ultimele patru decenii Maria a învățat generații de copii despre cum să judece, aprecieze și respecte. O dată cu anii pensionării, a redescoperit bucătăria bunicii ei, locul unde a învățat prima oară să gătească. Fiind așa un loc drag își rezervă plăcerea bucatarelii la cuptorul familiei. Pentru noi a […]

Read More

Pastravii faini ai lui Horia de la Bologa

Cu Horia Simon m-am întâlnit prima oară pe când lucram la albumul de fotografie Bucătăria Hoinară, prima parte. Asta înseamnă acum circa 9 ani. Și acum ca și atunci i-am propus să-si aleagă el ingredientele din care să “bucătărească” o minunăție. Dar unde? În cele mai neașteptate locuri. Păstrăvii de […]

Read More