Midii prin mamaliguta la Casian cu Carmen

Lacul Casian este mic, tulbure dar foarte ofertant peisagistic. Pe o latură are un promontoriu înalt, de te ia cu amețeală dacă te uiți în jos. Fix acolo Carmen și–a ales locul de bucătăreală. La orizont vedeai marile întinderi dobrogene. Acel loc a inspirit-o să pregătească midiile cu smântână, ciuperci, […]

Read More

Gaina impanata de nunta a Anutei

Cu Anuța ne-am întâlnit pe dealurile înalte ale Năsăudului. Era acolo sus, pe urcușurile acoperite de iarbă necosită și tandră. Casa Anuței stătea solidar pe un mic deal însorit, străjuită numai de mesteceni. Acolo, ne-a gătit o găină împănată, care se pregătește pentru nunțile din acele zone. Găină se fierbe […]

Read More

Marius la afumatoarea copilariei

Cu Marius ne-am dat intâlnire chiar la Dersca, satul copilariei lui. Este acolo sus, in Bucovina cea acoperită de dealurile vălurite și verzi. In curtea mătușii lui, Marius și-a construit o afumătoare, chiar in acea dimineață, afumătoare pe care a montat-o deasupra cuptorului casei. A adunat apoi lemne de foc […]

Read More

Bucatarioara bunicii din Putna

În ultimele patru decenii Maria a învățat generații de copii despre cum să judece, aprecieze și respecte. O dată cu anii pensionării, a redescoperit bucătăria bunicii ei, locul unde a învățat prima oară să gătească. Fiind așa un loc drag își rezervă plăcerea bucatarelii la cuptorul familiei. Pentru noi a […]

Read More

Pastravii faini ai lui Horia de la Bologa

Cu Horia Simon m-am întâlnit prima oară pe când lucram la albumul de fotografie Bucătăria Hoinară, prima parte. Asta înseamnă acum circa 9 ani. Și acum ca și atunci i-am propus să-si aleagă el ingredientele din care să “bucătărească” o minunăție. Dar unde? În cele mai neașteptate locuri. Păstrăvii de […]

Read More

Racii lui Mircea pe lacul inghetat

Ingrediente: un rasarit de soare pe Razim, un pahar de roze si gheata. Gheata, cat vezi cu ochii. Toate astea amestecate impreuna si te-apuca o pofta de bucatarit care te face sa plutesti pe deasupra apelor 🙂 Bucatar Hoinar: Horobet Mircea In meniu: raci fierti si apoi rumeniti in tigaie, […]

Read More