Cu Anuța ne-am întâlnit pe dealurile înalte ale Năsăudului. Era acolo sus, pe urcușurile acoperite de iarbă necosită și tandră. Casa Anuței stătea solidar pe un mic deal însorit, străjuită numai de mesteceni.

Acolo, ne-a gătit o găină împănată, care se pregătește pentru nunțile din acele zone.


Găină se fierbe în apă cu diverse mirodenii, apoi se pune la cuptor. Odată această parte a gătelii terminată, găina primește “straie noi” făcute din coca de gogoașe, bine rumenită și asortate.

Acolo sus,pe acele dealuri, unde te întâlnești cu păsările vazduhului, ne-am lăsat duși de povestirile Anuței și mirosurile din cuptorul de pământ.


ps: dacă vrei sa ne însoțești în turele noastre de Bucataria Hoinară, ești binevenit să ne scrii pe mesageria private a paginii de Facebook.

Text publicat in paginile revistei Vinul.ro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *