Cu Marius ne-am dat intâlnire chiar la Dersca, satul copilariei lui.
Este acolo sus, in Bucovina cea acoperită de dealurile vălurite și verzi.

In curtea mătușii lui, Marius și-a construit o afumătoare, chiar in acea dimineață, afumătoare pe care a montat-o deasupra cuptorului casei.

A adunat apoi lemne de foc și până am băut o cafea, Marius deja pregătea piciorul de porc pe care urma să-l afume. Nu lipseau nici doi păstrăvi de toată frumusețea care-și așteptau rândul la afumat.
Scoase din traistă, au fost puse pe masa veche a grădinii, legume proaspete, ulei și o tavă cum rar mai găsești; înnegrită de atâtea cuptoare si cărnuri pe care ”le-a văzut”.

Bine uns cu mirodenii numai de Marius știute, jambonul a fost apoi atârnat la afumat. Mirosul de fum combinat cu carnea fragedă ne-a umplut imediat nările, simțurile… .




Cu toții ne-am așezat lângă afumatoare în asteptarea minunii.
Nu a lipsit un vin alb răcit în fântâna grădinii, voie bună și poveștile din jurul bucătărelilor.

ps: dacă vrei sa ne însoțești în turele noastre de Bucataria Hoinară, ești binevenit să ne scrii pe mesageria private a paginii de Facebook.

Text publicat in paginile revistei Vinul.ro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *