Cu Horia Simon m-am întâlnit prima oară pe când lucram la albumul de fotografie Bucătăria Hoinară, prima parte. Asta înseamnă acum circa 9 ani. Și acum ca și atunci i-am propus să-si aleagă el ingredientele din care să “bucătărească” o minunăție.

Dar unde? În cele mai neașteptate locuri.

Păstrăvii de la Bologa sînt mari și cărnosi. Cresc în apă rece și curată. Odată ce au fost pescuiți câtiva, am plecat către cetatea Bologa. Acolo, în curtea ruinei, Horia a pus de un foc molcom peste care a proptit o bucată de tablă.

Era încă rece afară, așa că ne-am încălzit cu horincă de-a lui. De pe lângă Cluj.


Tabla începuse să se încingă. Până atunci Horia a făcut toate pregătirile, astfel că păstrăvii să înceapă a sfârâi cât mai repede. Câteva legume adăugate, ciuperci luate din piață, puțină lămâie stoarsă chiar acolo pe plită și în câteva minute păstravii erau gata.


Acolo, pe iarba fragedă din jurul cetății ne-am așezat amândoi. Fiecare cu câte doi păstrăvi încă aburinzi și un pahar de vin. Sec, foarte sec. Nu tu tacâmuri, nu tu farfurii. Direct de pe plită. Mâncat, ciocnit un pahar de vin și bucurat de tot ce ne înconjura.

PS: dacă vrei să ne însoțești în turele noastre de Bucătăria Hoinară, ești binevenit să ne scrii pe mesageria private a paginii noastre de Facebook.

Text publicat in paginile revistei Vinul.ro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *